Firma danych, która pracowała nad Brexitem zawieszonym przez Facebooka

Cambridge Analytica i Facebook

Zobacz więcej historii

WedługOpiekunKanadyjska firma analityczna AggregateIQ (lub AIQ) została zawieszona z korzystania z platformy Facebook. Facebook twierdzi, że firma może „nieprawidłowo odebrać dane użytkownika FB”. AIQ zostało zakontraktowane przez strony prowadzące kampanię na rzecz Brexitu w 2016 r., Wnosząc w sumie 3,5 mln GBP z urlopu głosowania, BeLeave, weteranów dla Wielkiej Brytanii i partii Demokratycznej Unii Irlandzkiej, zaOpiekun.

Facebook powiedział w tym tygodniu, że zawiesza AIQ ze swojej platformy „po raportach firma może zostać podłączona do firmy macierzystej Cambridge Analytica, SCL”.

AIQ ze swej strony stanowczo zaprzecza, że ​​ma powiązania z SCL. Strona internetowa firmy wyświetla obecnie komunikat „AggregateIQ to firma zajmująca się cyfrową reklamą, tworzeniem stron internetowych i tworzeniem oprogramowania z siedzibą w Kanadzie. Jest i zawsze była w 100 procentach własnością Kanady i była przez nią zarządzana. SCL. Aggregate IQ nigdy nie zawarło umowy z Cambridge Analytica. ”

Facebook od dawna kontroluje szkody, ponieważ były pracownik Cambridge Analytica, Chris Wylie, poinformował, że firma używała prywatnych informacji od użytkowników Facebooka do kierowania ich reklamami politycznymi. Facebook przyznał później, że dane dotyczące aż 87 milionów osób mogły być niewłaściwie dostępne.

Wylie podobno przekazał dane dotyczące rzekomych powiązań AIQ z SCL brytyjskim ministrom parlamentu dwa tygodnie temu. Według BBC Wylie powiedział, że AIQ miał być kanadyjskim oddziałem SCL i twierdził, że pracował nad ustawieniem AIQ dla SCL. AIQ twierdzi jednak, że Wylie „nigdy nie był zatrudniony przez AggregateIQ”.

Według Opiekun, AIQ nie tylko pracował nad kierowaniem reklamy na kampanię Vote Leave w Wielkiej Brytanii, ale także zlecił jej doradca ds. Bezpieczeństwa narodowego Trumpa John Bolton i senatorowie Thom Tillis (R-N.C.) I Ted Cruz (R-Texas).

Ani Facebook, ani AIQ nie zwrócili prośby Arsa o komentarz.

Obraz list od Getty Images / Hiroshi Watanabe